Vsi komaj čakamo poletje, ko pa pride, se skrivamo pred vročino, da bi se ohladili. Takrat so zelo uporabne tende in markize ter druga senčila, ki mečejo senco in nam pomagajo, da se ohladimo v vročih poletnih mesecih. Najbolj udobno je, če tendo odpiramo in zapiramo z daljinskim upravljavcem, saj nam ni treba vstati z ležalnika, ko ugotovimo, da potrebujemo še malo sence za udobno ležanje in srkanje limonade ob branju knjige.

Če imamo tendo na motorno upravljanje, bo ta imela daljšo življenjsko dobo kot tenda, ki se odpira in zapira ročno. Obstajajo tende, ki sploh nimajo opcije ročnega upravljanja, ampak se zapirajo in odpirajo samo s pritiskom na gumb, ki se nahaja na stenskem žičnem ali daljinskem stikalu. Tende z vgrajenimi elektromotorji imajo življenjsko dobo vsaj desetletje, jih je pa treba ustrezno vzdrževati – njihovo platno moramo očistiti in impregnirati enkrat na leto. Skrbeti moramo za to, da tenda ni izpostavljena vremenskim vplivom, kot so dež, toča, sneg, žled, močan veter in podobno.

Če želite najvišjo možno zaščito tende pred ekstremnimi vremenskimi pojavi, potem se odločite za vgraditev senzorjev za vremenske spremembe, ki bodo sprožili zapiranje tende ob pojavu dežnih kapelj ali močnejših sunkih vetra. Tenda se bo prav tako tudi samodejno odprla, ko bo znova posijalo sonce. Za namestitev takega senzorja pa potrebujemo tendo na motorni pogon. To je tudi ena izmed prednosti tend z vgrajenim motornim pogonom pred tistimi, ki jih zapiramo in odpiramo ročno.

Res pa je, da lahko večino tend na ročno upravljanje predelamo na motorno upravljanje. Kasneje se ji lahko vgradi tudi elektronske senzorje za določanje vremena. Tenda z motornim pogonom omogoča avtomatiko in senzorje na veter, dež in svetlobo. Take tende nudijo več udobja, saj jih upravljamo daljinsko ali preko pritiska na stensko stikalo.

Tende na ročni pogon so cenovno ugodnejše in primerne za senčenje prostorov manjših dimenzij oziroma za prostore, v katerih lahko tenda ostane dalj časa zaprta ali odprta. Če želimo senčiti večje prostore, kot so na primer terase ali zimski vrtovi, pa nujno potrebujemo tende na motorni pogon.

Similar Posts