Vratna hrbtenica mora biti imobilizirana, ko reševalci sumijo, da je poškodovana. Tovrstnih poškodb se v naši državi zgodi okrog sto na leto, pri približno treh do petih odstotkih pa odkrijejo težke poškodbe. V takih primerih morajo reševalci vrat zavarovati z uporabo vratne opornice. Če tega ne bi storili, bi lahko med prevozom poškodovanega prišlo do premika v hrbtenici in tudi do nepopravljive poškodbe vratnega dela hrbtenice.

Obstaja več različnih vratnih opornic. Vsem je skupno to, da so narejene posebej za delo na terenu. Poznamo tako enodelne kot dvodelne vratne opornice. Lahko so različnih velikosti, tudi takih, primernih izključno za otroke. Reševalci v največjem številu primerov uporabljajo univerzalne vratne opornice, ki so nastavljive glede na telesno velikost in vratno dolžino. Poznamo tudi kartonske opornice za enkratno uporabo.

Če bi opisali vratno opornico, bi lahko povedali, da je sestavljena iz sledečih delov: iz traku za pritrjevanje, iz trde plastike, bele obloge iz pene, orientacijske točke, s pomočjo katere določajo velikost poškodovanca, zatiča, ki služi nastavljanju pravšnje velikosti, opori za brado, odprtine za dostop in nadzor vratu ter iz mesta, kamor se namesti pritrdilni trak. To bi bil opis univerzalne opornice.

Kako poteka postopek imobilizacije hrbtenice? Ko pride do poškodbe, je ključno, da sodelujeta dva reševalca. Ko zavarujeta mesto nesreče in ocenita mehanizem poškodbe, opravita prvi pregled osebe. Vse odkar prideta v stik s poškodovano osebo, morata ročno varovati hrbtenico. To traja do namestitve vratne opornice, s katero se učvrsti glavo. Eden od dveh torej nemudoma z obema rokama zaščiti vratno hrbtenico in glavo zadrži v položaju, ki je nevtralen. Če obstajajo kontraindikacije za ta postopek, se glavo imobilizira v položaju, v katerem je bil najden poškodovanec. To se stori v primerih če: pride do upora pri premikanju, če imamo opravka s spazmom vratne mišice, patološkimi odkloni glave, intenzivno bolečino, ki je prisotna md premikanjem, nevrološke izpade med premikom in če bi to ogrožalo ventilacijo.